Het opslaan of bewaren van hout

Eiken panelen op maat

Als kind heb je vast weleens gehoord dat je absoluut geen water mocht knoeien op de houten vloer. Dat werd niet zomaar gezegd. Water en panelen hout, of hout in het algemeen gaan niet goed samen. Gek genoeg geldt dit andersom ook voor hout en droogte. Hout kan dus best veeleisend zijn. Wanneer je zelf in het bezit bent van een houten vloer, houten deur of ander hout materiaal is het fijn om te weten hoe je hier het beste voor kunt zorgen. Je hebt het natuurlijk niet voor niks aangeschaft. Zeker massief hout komt met een prijsje en daarom een aantal tips voor het mooi houden van je geliefde hout.

Het schoonhouden van hout

Wanneer je een mooie houten vloer of andere houten objecten als panelen hout in je bezit hebt wil je deze natuurlijk ook goed schoonhouden. Niet alleen voorkom je onnodige beschadigen, het is ook simpelweg hygiënisch. Als voorbeeld heb ik het over een houten vloer aangezien de meeste mensen hiervan in het bezit zijn, maar dit geldt bijna voor al het hout. Om te beginnen kun je het beste een uitgeknepen vochtige doek gebruiken voor het schoonmaken. Hout kan niet tegen teveel water en zorg daarom voor een goed uitgeknepen doek. Ga verder regelmatig stofzuigen aangezien zand en vuil het hout kan beschadigen. Ten slotte kun je veel vuil voorkomen door bijvoorbeeld een deurmat en schoenen uittrekken bij binnenkomst.

Tips tegen schade

Hout kent meer vijanden dan alleen een vuile vloer. Denk bijvoorbeeld aan stoelen die heen en weer geschoven worden. Plaats daarom altijd viltjes onder stoel en tafel poten. Natuurlijk moet je het hout ook beschermen van andere scherpe voorwerpen als hoge hakken. Wanneer je beschikt over de optimale bescherming en hygiëne van je houten vloer of objecten moet je zorgen voor een optimale luchtvochtigheid. Zoals eerder genoemd houd hout niet van te natte of te droge omgevingen. Niet alleen hout profiteert van optimale luchtvochtigheid, ook wij mensen. Voor het creëren van die optimale luchtvochtigheid is goede ventilatie en eventueel een luchtontvochtiger of luchtbevochtiger nodig.