Transformeer je ruimte met de juiste spots: de kunst van het kiezen van led verlichting 

Led verlichting is niet meer de toekomst, het is het nu. Duurzaamheid is het sleutelwoord in de wereld van vandaag en led verlichting past perfect in dat plaatje. Deze lampen verbruiken tot 90 procent minder energie dan traditionele gloeilampen en gaan veel langer mee. Je draagt bij aan een lagere CO2-uitstoot en dat is hard nodig. Bovendien bevatten led-lampen geen giftige stoffen zoals kwik, wat wel het geval kan zijn bij sommige andere soorten verlichting. De duurzaamheid betekent niet dat je moet inleveren op kwaliteit of keuze. Er zijn veel kleuren en helderheden beschikbaar waardoor je voor elke situatie een passende led spot vindt. 

Kies led verlichting die past bij je ruimte 

Het kiezen van de juiste led verlichting hangt af van het doel van de ruimte. Wil je een ruimte waar je je kunt concentreren, ga dan voor koel wit licht. Dit stimuleert de hersenen en verhoogt de alertheid wat perfect is voor een studeerkamer of keuken. Voor een ontspannen sfeer in bijvoorbeeld de slaapkamer of lounge, kies je beter voor warm wit licht. Dit nabootsen van zonsondergang licht zorgt voor ontspanning en bereidt je voor op een goede nachtrust. De kleurtemperatuur, uitgedrukt in Kelvin, is hierbij je leidraad. Een hoger Kelvin getal betekent koeler licht, terwijl een lager getal een warmere gloed geeft.  

Beoordeel de intensiteit en hoeveelheid van het licht 

De juiste intensiteit en hoeveelheid licht zijn cruciaal. Te veel licht kan een ruimte ongemakkelijk en onaangenaam maken, te weinig licht zorgt voor inspanning en vermoeide ogen. De intensiteit van led verlichting wordt gemeten in lumen. Meer lumen betekent meer licht. Je moet ook rekening houden met de grootte van je ruimte en hoe je deze gebruikt. Zo kan een led tl lamp ideaal zijn voor een garage of werkplaats waar helder en consistent licht nodig is. Voor sfeerverlichting zijn lampen met minder lumen en een dimmogelijkheid een betere keuze. Zo heb je altijd de juiste hoeveelheid licht voor elke gelegenheid. Kies dus bewust voor led TL lampen waar het nodig is en zachtere led spots waar je een meer relaxte sfeer wil creëren.