Varianten verlichting voor de tuin

Tuinverlichting bestaat in vele varianten en heeft verschillende doeleinden en functies. Er zijn bijvoorbeeld prikspots, wandlampen, grondspots en veranda verlichting. Verlichting kan ook werken op zonne-energie. Meestal wordt dit soort verlichting aangeduid met solar, de Engelse benaming voor zonne-energie. Tuinverlichting op zonne-energie is natuurlijk de meest milieubewuste keuze, omdat je gebruik maakt van een natuurlijke energiebron, zonder elektriciteit. In Nederland kan het soms lastig zijn om genoeg zon op te vangen, zeker als je tuin vooral in de schaduw ligt. Dan is LED tuinverlichting een goed energiezuinig alternatief. LED tuinverlichting verbruikt 85% minder stroom, waardoor de CO2 uitstoot van de verlichting verminderd wordt. Doordat je minder stroom verbruikt, wordt ook je energierekening lager.

Waar je op kunt letten

De meeste tuinverlichting heeft een laag wattage, voornamelijk tussen de 6 en 10 Watt. Slechts een klein deel van de tuinverlichting heeft 11 tot 20 Watt. Er is ook tuinverlichting met 1 tot 5 Watt. Voor tuinverlichting is het handig om te weten hoe waterdicht de lampen zijn. Hiervoor kun je kijken naar de IP waarde. Een lamp van IP44 is spatwaterdicht, en zal dus na een aantal flinke regenbuien niet meer goed werken. Een lamp van IP54 is behalve spatwaterdicht, ook stofvrij. Wil je lampen die goed bestand zijn tegen regenbuien, dan kun je het beste kiezen voor IP65 lampen. Deze zijn namelijk spuitwaterdicht.

Kleur van het licht

De kleur licht die tuinverlichting geeft is voornamelijk warm en natuurlijk licht. Als je dit niet wil, zijn er ook andere opties, maar is de keuze lampen minder ruim. De kleur van het licht wordt aangegeven met een getal gevolgd door de letter K. Zo is 2700K warm licht en 3000K warm en natuurlijk licht. Natuurlijk daglicht is 4000K en natuurlijk koel licht is 5000K. Echt wit licht is 6500K. Wat de beste optie is, is persoonlijke voorkeur.