Waar moet ik op letten bij het plaatsen van zonnepanelen?

Dit artikel gaat over het plaatsen zonnepanelen. Waar moet je daarbij op letten? Maar eerst komt de vraag aan de orde welke opbrengst je van de zonnepanelen verwacht. De hoeveelheid stroom, die een zonnepaneelinstallatie opwekt, hangt af van de zonintensiteit, de invalshoek van de zonnestraling, de kwaliteit van de zonnepanelen, het type zonnecellen en de totale nuttige oppervlakte.

Typen zonnecellen

De meest toegepaste zonnecellen zijn van het mono- of polykristallijne type. Het mono kristallijne type omvat een zonnecel van enkel kristal. Het polykristallijne type bestaat uit meerdere grove kristallen. Mon kristallijne zonnepanelen zijn duurder dan de polykristallijne. Daarentegen is de stroomopbrengst van de mono kristallijne groter. Normaliter wordt een mono kristallijne zonnepaneel fraaier gevonden, omdat de polykristallijne er uitziet als een groot aantal gebroken scherven. Als je een groot dak hebt, dan speelt de stroomopbrengst van een zonnepaneel wellicht een minder belangrijk rol dan bij een klein dak.

Positie ten opzicht van de zon

Bij de vraag waar moet ik op letten bij het plaatsen van zonnepanelen is de positie ten opzicht van de zon erg belangrijk. De stroomopbrengst van zonnepanelen hangt mede af van de invalshoek van de zonnestralen. Als we het over de verticale as hebben, dan is het natuurlijk optimaal, als het oppervlak van een zonnepaneel zoveel mogelijk richting de zon kijkt. Er dient een positie te worden gekozen met de beste gemiddelde opbrengst. Met betrekking tot de horizontale as is een hellingshoek van de panelen van 35 graden optimaal. Een hoek groter van 50 graden of kleiner dan 20 graden wordt afgeraden.

Typen daken

Als je woning een plat dak heeft, dan heb je veel flexibiliteit. Zowel horizontaal als verticaal kan je de positie voor de zonnepanelen van Solease.nl kiezen met de beste opbrengst. Heeft je huis een schuin dak, dan is de ligging ten opzichte van het zuiden belangrijk. Als een helling tamelijk exact op het zuiden ligt, dan blijft de hellingshoek creëren over. Als die van het dak rond de 30 graden is, dan plaats je een paneel direct op het dak. Heeft je huis een helling op het westen en een op het oosten, dan is een gelijke verdeling van de zonnepanelen over beide hellingen de beste oplossing. Zonnepanelen plaatsen op een noordzijde heeft weinig zin.

Schaduw

Als een zonnepaneel zich in de schaduw bevindt, dan is de stroomopbrengst uiteraard geringer. Bij de plaatsing van zonnepanelen dient daar dus rekening mee te worden gehouden.