Waaruit bestaat een groendak nou?

10 groendak

Tegenwoordig is een extensief groendak iets dat veel voorkomt op de daken van gewone mensen. Het is een bijzonder gezicht als je bedenkt hoeveel mensen in Nederland deze aanpassing aan hun gewone dak hebben gemaakt. En het is ook een mooi gezicht voor een milieuvriendelijker Nederland, waar mensen steeds duurzamer leven. Hoe zie je dat precies voor je met een groendak met zonnepanelen? Dit is een zeer goede vraag die de eigenaren van deze constructie soms niet eens echt weten. Daarom is het voor iedereen erg belangrijk om precies te weten hoe deze techniek werkt en wat je ermee kunt bereiken en uiteindelijk kunt winnen.

 

De opbouwende lagen

De lagen waaruit een extensief groendak bestaan kunnen verschillend zijn per persoon, of per dak. De lagen liggen namelijk aan de constructie en de gebruiker die het groendak gaat plaatsen want hoeveel groen, wil je en hoeveel plantenleven wil je uiteindelijk op je dak terugzien. Dit is voor velen een goeie vraag want zo kan een groendak van 400 mm gaan naar misschien wel 1 meter dik. Wat is er eigenlijk dan allemaal voor nodig? Welke lagen en materialen heb je nodig om een goed groendak te kunnen realiseren voor je eigen huis.

 

Welke materialen zijn nodig?

De meeste mensen van het huis bekijken het dak van onder naar boven. Van binnen naar buiten dus, en zo wordt het ook gedaan in de bouw. Welke materialen komen we dan allemaal tegen? Ten eerste begin je natuurlijk met je plafond. Dit is vanzelfsprekend natuurlijk want dit zit er al. Dan komt het dak. Dit kan van beton of hout zijn. Daarna de isolatie, dit is heel belangrijk want dit kan van diktes verschillen. Een isolatiedikte ligt aan de hoeveelheid isoleren en de kwaliteit van de isolatie. Daarom is het belangrijk goed erna te kijken. Dan kan je kijken naar de verschillende folies voor het bestrijden van damp en wortels. Dan de waterbak die water opvangt, het substraat wat er over heen ligt en daarna het sedum wat uiteindelijk het dak oppervlak vormt.