Zoekmachines zijn te belangrijk

 

Ikzelf ben te jong om het meegemaakt te hebben maar Google was niet altijd de dominante zoekmachine die alles bepaalde wat je zag. Sterker nog, in de jaren negentig was er een grote variatie en was het allemaal gedecentraliseerd. Je kon toen ook nog voornamelijk gekke en leuke websites vinden. Maar tegen het einde van de jaren negentig begonnen bedrijven te realiseren hoeveel economische winst er te behalen viel op het internet en nu is het internet voor een heel groot gedeelte onderdeel geworden van de wereldeconomie. En daarbij hoort zoekmachine marketing. Wat is zoekmachine marketing vraag je je misschien af. Het is advertenties die gebruikt worden als jij wat zoekt. Maar er is hier een probleem mee. Wil je hulp voor het inzetten van zoekmachine marketing, sla dan de handen ineen met zoekmachine marketing bureau.

Geld bepaalt wat jij vindt

Het probleem is dat wanneer jij iets zoekt de voorkeur voor resulaten zal gaan naar de bedrijven die geld hebben betaald om gezien te worden. Het is niet meer zo belangrijk dat Google het meest relevante zoekresultaat voor jou vindt. In plaats daarvan zal het eerst twee tot vijf advertentie resultaten tonen (welke moeilijk als zodanig te herkennen zijn) en alles wat daarna volgt is ook nog steeds gemanipuleerd door bedrijven. Geld zorgt ervoor dat wanneer je één van de belangrijkste gereedschappen in de geschiedenis van de mensheid gebruikt je voor de gek gehouden wordt in plaats van dat je de beste resultaten krijgt. Je denkt misschien dat het geen probleem is maar de problemen hebben al casussen

Incels en echo kamers

Een incel is een “involuntary celibate” en hoewel mensen onbekend met de term het misschien grappig vinden kan ik vertellen dat het veel minder grappig dan dat is. Een terroristische aanslag is al gepleegd in Canada en de toxic gedachtegoed dat Incels met elkaar delen wordt versterkt door het concept van echo kamers. Echo kamer is een internet concept dat verwijst naar het feit dat veel mensen in een internet omgeving blijven waar andere mensen het met ze eens zijn. Dus een Incel praat alleen maar met andere incels en zodoende kunnen ze radicaliseren. Het probleem ligt erin dat echokamers actief gevoed worden door het zoekalgoritme dat Google gebruikt. Dus Google is indirect verantwoordelijk voor radicalisering en terrorisme.