Je eigen wijnkelder maken? Hier moet je aan denken

Droom jij van een eigen wijnkelder? En heb je toevallig een kelder waar je eigenlijk niks mee doet? Waarom maak je er dan niet je eigen wijnkelder van? Zo kun je die ‘loze’ ruimte gebruiken voor iets wat je echt leuk vindt. Een wijnkelder is echter niet gewoon een paar wijnrekken neerzetten. Er zijn een aantal dingen die je in gedachten moet houden. In dit artikel bespreek ik de belangrijkste punten met je, zodat jij binnenkort al kunt genieten van een lekkere wijn uit je eigen wijnkelder. 

Temperatuur en luchtvochtigheid

Allereerst, de temperatuur en de luchtvochtigheid in de ruimte. Een kelder is vaak een relatief vochtige ruimte en kan erg koud zijn. In principe is dat geen probleem, zolang het er niet te vochtig of te koud wordt. De ideale temperatuur is een constante temperatuur tussen de 10 en 14 graden en de ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 60 en 75%. Is jouw kelder niet goed afgedicht, dan is dit de eerste stap die je zult moeten nemen. Het afdichten van je kelder kun je doen met producten voor kelderdichting. Hierdoor is je kelder goed dicht en kan vocht en tocht niet doordringen, waardoor de basis goed is voor je wijnkelder. 

Gebruik de ruimte optimaal

Je kunt de wijnflessen het beste liggend bewaren (en dan het liefst 5% schuin naar beneden). Niet alleen omdat dit minder ruimte in beslag neemt, maar ook omdat de kurk hierdoor niet uitdroogt. Je kunt hiervoor speciale wijnrekken gebruiken die je in de kelder kunt zetten. Houd hiervoor rekening met het aantal flessen dat je ongeveer kwijt wilt kunnen in de kelder. Een grote wijnkast kan gevuld worden met ongeveer 250 flessen. Leg de flessen ook met het etiket naar boven, zodat je ze goed terug kunt vinden en het er goed geordend uitziet. 

Zorg voor een donkere ruimte

Nu is dit in een kelder vaak niet een heel groot probleem, want er komt vaak geen daglicht binnen. Licht, en dan met name UV-straling, kan de chemische samenstelling van de wijn veranderen. Hierdoor wordt zowel de smaak als de kleur beïnvloedt en dat komt de wijn vaak niet ten goede. Het is dan ook belangrijk dat je het zoveel mogelijk donker houdt in de kelder. Wil je toch gebruik maken van verlichting, bijvoorbeeld als je er bent om een fles wijn uit te zoeken? Kies dan voor ledverlichting. Dit is verlichting die geen warmte afgeeft, waardoor er weinig tot geen invloed is op de wijn.