Zappi – eco vriendelijk laden

daklekkage

We worden steeds elektrischer. Op de weg, dan. Hybride en elektrische auto’s nemen het asfalt over. Wellicht is over dertig jaar een benzinestation een rijksmonument geworden. Want er wordt natuurlijk steeds meer stroom geladen. Dat gebeurt langs de openbare weg en op parkeerterreinen in steden. Steeds meer laadpalen en wallboxen zie je ook op privéterreinen. Thuis laden is al een tijd lang een echte hype. De laadpalen worden ook steeds beter. Dat komt omdat ze meer technologie herbergen. En omdat ze connecties hebben met het internet. Via een app kun je zo informatie uit je laadstation halen. Dit artikel haalt een van de nieuwere laadstations voor het voetlicht, de populaire Zappi.

Thuis laden is voordelig en makkelijk

Maar eerst iets over de noodzaak van een eigen laadpaal bij je huis. Goedkoper kun je je vierwieler niet van stroom voorzien. Thuisladen is ongeveer 10% goedkoper dan laden uit een publieke paal. En bij snelladen wordt de besparing nog een stukje hoger. Bovendien kom je nooit onderweg bij een paal uit die ‘bezet’ is. Jouw eigen laadpaal op je eigen erf is er alleen voor jou en altijd beschikbaar. Bang dat stroomdieven stiekem een kabeltje aan je laadpaal hangen en zo je stroom jatten? Dan kies je gewoon voor een laadpaal met beveiliging. Je laadt je eigen auto dan met een laadpas. Ga je thuis laden, kies dan vooral voor snel laden. Daarvoor heb je wel krachtstroom nodig. Zit dat nog niet in je meterkast, dan kun je het voor een klein bedrag bij je netbeheerder aanvragen. Check van te voren wel even of je elektrische auto gevoed kan worden met krachtstroom.

Zappi is een eco vriendelijke laadpaal

Deze laadpaal krijgt veel bewondering. Dit merk laadpaal komt van Myenergi, een gloednieuw bedrijf dat zich interesseert in herbruikbare energie. Vanuit Groot-Brittannië ontwikkelt Myenergi een hele serie innovatieve producten waaronder dus de Zappi. Zoals alle laadpalen geldt ook voor deze dat je de installatie het best kunt overlaten aan vakkundige elektriciens. Zo ben je ervan verzekerd dat je een goed werkende laadpaal bij je op het erf krijgt. 

Wat kost een Zappi?

De aanschafprijs van een Zappi-laadpaal ligt rond de 900 euro. Die geldt dan voor een laadsnelheid van 7.4 kW. Zou je de zeer hoge laadsnelheid van 22 kW willen, dan betaal je wel iets meer. Dat geldt ook voor paalmontage, dus op de vloer. Die is duurder dan wandmontage. Ook de elektricienkosten komen er nog bij. Uiteraard een heel bedrag uiteindelijk maar het is wel een investering. Want als je gemiddeld 15.000 km per jaar rijdt, heb je de kosten er binnen twee jaar weer uit.

Laden met zonnestroom

Een Zappi-laadpaal op je erf is ook interessant als je veel zonnepanelen op je dak hebt. Zodra die panelen veel gratis stroom opwekken, kan dat doorgesluisd naar de Zappi. Die slaat het op en geeft het via bekabeling ’s nachts door aan je auto accu. Dat is dus wel heel goedkoop stroom in je auto ’tanken’. Je moet wel even goed de handleiding doornemen want er zitten nogal wat leuke snufjes aan dit laadstation.